Политика за користење на колачиња

Датум на последна измена: 06.04.2022

На нашата веб-локација https://neocloud.mk се стремиме да ја почитуваме приватноста и безбедноста на сите лични податоци кои ги собираме од посетителите и корисниците. Притоа дејствуваме како контролор на личните податоци согласно соодветните закони и прописи за заштита на личните податоци.

Нашата веб-локација користи колачиња, како и пиксели, локално складирање и слични технологии (во комбинација со колачињата, освен ако не е поинаку наведено), со цел да Ве разликува од другите посетители и корисници. Ова нѝ помага да Ви овозможиме подобро корисничко искуство, да ги подобриме своите услуги и да ги персонализираме рекламите и содржините што Ви се прикажуваат додека ја користите веб-локацијата.

Оваа политика за користење колачиња (во натамошниот текст „Политика за колачиња“) ги опишува видовите колачиња кои ги користиме, причините и целите за кои ги користиме, и видовите на информации кои ги собираат од Вас и за Вас. Ве молиме внимателно да ја прочитате пред користење на нашата веб-локација.

Детален преглед на колачињата кои моментално ги користиме ќе најдете во листата на колачиња во точка 5 од овој документ. За дополнителни информации од областа на приватноста на податоците Ве упатуваме до нашата Политика за приватност.

1. Што се колачиња?

Колачињата се мали датотеки со букви и броеви кои ги чуваме на Вашиот веб-прелистувач или локално на тврдиот диск на Вашиот уред, којшто служи како компјутерска меморија.

1.1 Колачиња од прва и трета страна

Колачињата се делат на колачиња од прва страна и на колачиња од трета страна во зависност од доменот кој ги поставува.

 • Колачиња од прва страна – ги поставува доменот на веб-локацијата која корисникот ја посетува моментално (на пр. колачиња поставени од доменот на нашата веб-локација).
 • Колачиња од трета страна – ги поставува домен различен од оној на веб-локацијата која ја посетува корисникот моментално. Односно, ако корисникот посети страница на одредена веб-локација и друг субјект постави колаче преку таа страница, се работи за колаче од трета страна.
1.2 Постојани и сесиски (привремени) колачиња

Колачињата се делат на постојани и сесиски во зависност од тоа дали остануваат на уредот на корисникот или само на веб-прелистувачот во текот на одредена сесија.

 • Постојани колачиња – ги поставува доменот на веб-локацијата која корисникот ја посетува моментално (на пр. колачиња поставени од доменот на нашата веб-локација).
 • Сесиски колачиња – ги поставува домен различен од оној на веб-локацијата која ја посетува корисникот моментално. Односно, ако корисникот посети страница на одредена веб-локација и друг субјект постави колаче преку таа страница, се работи за колаче од трета страна.

2. Какви колачиња користиме и зошто?

Во суштина, нашата веб-локација користи колачиња за да Ве разликува од другите посетители и корисници. Ова нѝ помага да ја подобриме веб-локацијата и да Ви овозможиме подобро искуство при пребарување и користење на истата. Колачињата што ги користиме на веб-локацијата може да се категоризираат на следниов начин:

 •  Неопходни колачиња
 •  Колачиња за перформанси
 •  Колачиња за функционалност

Некои колачиња може да исполнуваат повеќе од една од горенаведените цели.

2.1. Неопходните колачиња Ви овозможуваат да се движите низ одредена веб-локација и да ги користите нејзините основни функции, на пример да пристапувате до безбедни области. Без овие колачиња, не би можеле да Ви бидат обезбедени потребните услуги.

Ние користиме неопходни колачиња за следниве цели:

 •  идентификување на корисниците и на нивните најави на веб-локацијата
 •  осигурување дека сте поврзани со правата услуга на веб-локацијата кога вршиме какви било измени во начинот на работа
 •  за безбедносни цели

2.2. Колачињата за перформанси собираат информации за тоа како ја користите веб-локацијата, на пр. кои страници ги посетувате и дали се соочувате со евентуални грешки. Овие колачиња не собираат никакви информации кои би можеле да Ве идентификуваат лично. Се користат само за подобрување на работењето на веб-локацијата, за добивање увид во интересите на корисниците и за мерење на успешноста на рекламирањето.

Ние користиме колачиња за перформанси за следниве цели:

 •  веб-аналитика и обезбедување статистички податоци за начинот на којшто корисниците се служат со веб-локацијата, вклучително за бројот на корисници кои разгледале одреден производ или услуга
 •  испраќање повратни информации до поврзаните субјекти дека некој од нашите посетители ја посетил нивната веб-локација преку нашата
 •  подобрување на веб-локацијата преку детекција и анализа на сите грешки што им се јавуваат на корисниците
 •  тестирање различни дизајни на веб-страниците

Со некои од овие колачиња управуваат трети страни во наше име.

2.3. Колачињата за функционалност се користат за обезбедување услуги за корисниците или за паметење на нивните поставки и дејства, со цел подобрување на корисничкото искуство при посета на веб-локацијата.

Ние користиме колачиња за функционалност за следниве цели:

 •  паметење на поставките кои сте ги примениле, на пр. распоредбата и големината на текстот, боите и разни други преференции
 •  паметење дали сте се стапиле во интеракција со одредена компонента со еднократна функција на одредена веб-страница, со цел да не Ви се јавува повторно
 •  паметење дали веќе сме Ве прашале дали сакате да пополните анкета
 •  прикажување дека сте најавени на веб-локацијата
 •  обезбедување и прикажување вградени видеосодржини
  • Со некои од овие колачиња управуваат трети страни во наше име.

   3. Кога нѝ е потребна Ваша согласност?

   Вашата согласност е потребна за сите колачиња и ја бараме пред да ги поставиме на Вашиот уред. Можете да дадете согласност со кликнување на соодветното копче на лентата која Ви е прикажана. Ако не сакате да дадете согласност или сакате да ја повлечете веќе дадената согласност за колачиња во кое било време, ќе треба да ги избришете и блокирате или оневозможите колачињата преку поставките на Вашиот веб-прелистувач. Подолу ќе најдете повеќе информации околу оваа постапка. Имајте предвид дека оневозможувањето на колачињата ќе влијае на функционалноста на веб-локацијата и може да Ви го спречи пристапот до одредени карактеристики на веб-страниците.

   4. Како да ги избришете и блокирате колачињата?

   Повеќето веб-прелистувачи овозможуваат одреден степен на контрола врз повеќето колачиња, имено преку уредување на поставките на веб-прелистувачот. Поставките за колачиња обично се наоѓаат во менито „опции“ или „преференции“ на Вашиот веб-прелистувач. За повеќе информации околу овие поставки, следниве врски може да Ви бидат од полза (во спротивно, може да ја искористите опцијата „Помош“ од вашиот веб-прелистувач за дополнителни упатства):

   • Cookie settings in Microsoft Edge
   • Cookie settings in Chrome
   • Cookie settings in Firefox
   • Cookie settings in Safari
    • Имајте предвид дека доколку ги користите поставките на веб-прелистувачот за блокирање на сите колачиња (вклучително и неопходните колачиња), таквата постапка може да резултира со оневозможен пристап до некои или сите делови од веб-локацијата.

     Освен ако не сте ги прилагодиле поставките на Вашиот веб-прелистувач така што ќе одбива колачиња автоматски, нашиот систем ќе постави колачиња веднаш штом ќе ја посетите нашата веб-локација.

     Повеќе информации

     За да се информирате дополнително за колачиња, меѓу другото за причините и целите за кои се поставуваат и постапките за прилагодување и бришење колачиња, посетете ја веб-страницата www.aboutcookies.org.

     5. Листа на колачиња

     Техничко име Извор Цел Трајност Вид
     _icl_current_language neocloud.mk Plugin од веб-локацијата за избор на јазик 1 ден функционалност
     PHPSESSID neocloud.mk Нативна PHP апликација за чување уникатна корисничка идентификација на сесијата; се брише при затворање на веб-прелистувачот сесиски неопходно
     __utma Google Analytics – колачиња од трета страна Користени од Google Analytics за разликување корисници и сесии. Повеќе информации на Google Analytics Cookie Usage 2 години перформанси
     __utmc Google Analytics – колачиња од трета страна Користени од Google Analytics за разликување корисници и сесии. Повеќе информации на Google Analytics Cookie Usage сесиски перформанси
     __utmz Google Analytics – колачиња од трета страна Користени од Google Analytics за разликување корисници и сесии. Повеќе информации на Google Analytics Cookie Usage 6 месеци перформанси
     __utmt Google Analytics – колачиња од трета страна Користени од Google Analytics за разликување корисници и сесии. Повеќе информации на Google Analytics Cookie Usage 10 минути перформанси
     __utmb Google Analytics – колачиња од трета страна Користени од Google Analytics за разликување корисници и сесии. Повеќе информации на Google Analytics Cookie Usage 30 минути перформанси

     6. Контакт

     Доколку имате какви било прашања или забелешки во врска со оваа Политика за колачиња, или општо во врска со приватноста на податоците, можете слободно да нѐ контактирате на електронската адреса officer@neocom.com.mk.

Log in